Ловни сачми

Представляват малки сферични зрънца (дробинки), приготвени от сплав с олово, примесено с 2-3% антимон за твърдост и с 1-1,5% арсен за подобряване на капкообразуването им.

Произвеждат се, като на високи 50-100 метра кули се разстопява сплавта и се изсипва през нарочно приготвени сита с различни диаметри на дупките им според желания номер сачми във воден басейн. При продължителното си летене към басейна оловните капки благодарение на арсена придобиват сферична форма и така оформени се изстудяват във водния басеин. По този начин се добиват сачми с близък, но не с еднакъв диаметър, затова след подсушаване се сортират по големина от специален сепаратор. При сортирането той изхвърля онези от тех, които имат неправилна форма, и ги разпределя по номера. След това сортираните сачми се насипват в барабан, в който е сложен графит, и при въртенето на барабана се дообработват. Графитирането предпазва сачмите от окисляване и намалява триенето им в канала на цевта и съответно тяхната деформация. Графитът предпазва и вътрешността на цевите пооловяване. Този е класическият начин на производство. Напоследък се произвеждат по едри сачми - над 4 милиметра чрез пресоване.

Често приготвените сачми чрез допълнителна термична обработка се темперират (закаляват) за по-голяма твърдост. Със същата цел сачмите за спортна сетрелба се поцинковат или никелират.

В отделни страни сачмите се изработват под различни номера, но, общо взето, те са от номер до номер с разлика 0,25 милиметра един от друг. Така например сачми N:12 са с диаметър 1,24 милиметра N:1 с 4 милиметра и т.н. При се използват сачми, чиито диаметър и масасъответстват на масата на дивеча. Така например:

пъдпъдък, гургулица, бекасин - N:11-9

гълъб, яребица, кеклик, бекас - N:8-7

патица, фазан - N:11-9

заек - N:2-1

лисица, вълк, гъска - N:2/0-4/0.

Нека не се забравя, че в гористи местности, където стрелбата се извършва от по-близки разстояния, трябва да се използват по-дребните сачми за даден вид дивеч, а в голо поле и угари, където дивечът се вдига от далеч - по-едрите, особено в края на ловния сезон. Крайната дистанция за стрелба със сачми не бива да превишава 50 метра, защото сачмите се пръскат и изстрелът ще е напразен.

Бургас, к-с Лазур
visitor counter
0 0 0 0 0 0 5
visitor counter powered by Free Online Tools
За връзка

Андон Трендафилов 
Телефон: 0889442807

Designed with Mobirise - Go here